Semnalele conducatorilor de vehicule
Art. 141. – Conducatorii de vehicule semnalizeaza cu mijloacele de avertizare sonora, luminoasa sau cu bratul, ori de câte ori este necesar, pentru evitarea unui pericol imediat.
Art. 142. – (1) Mijloacele de avertizare sonora trebuie folosite de la o distanta de cel putin 25 m fata de cei carora li se adreseaza, pe o durata de timp care sa asigure perceperea semnalului si fara sa-i determine pe acestia la manevre ce pot pune în pericol siguranta circulatiei.
(2) Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonora nu poate fi folosita în zonele de actiune a indicatorului “Claxonarea interzisa”, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 141.
(3) Se excepteaza de la alin. (2) autovehiculele prevazute la art. 32 alin. (1) lit. a) si b) din ordonanta de urgenta.
Art. 143. – (1) Conducatorii de vehicule sunt obligati ca de la lasarea serii si pâna în zorii zilei, ziua când ploua torential, ninge abundent sau este ceata densa, ori în alte conditii care reduc vizibilitatea pe drumul public, precum si în tuneluri, sa foloseasca instalatia de iluminare a vehiculului astfel:
a) luminile de pozitie sau de stationare, în timpul opririi pe partea carosabila în afara localitatilor;
b) luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localitati, cât si în afara acestora, dupa gradul de iluminare a drumului public, iar când ploua torential, ninge abundant sau este ceata densa, ori în alte conditii care reduc vizibilitatea pe drum, si luminile de ceata.
(2) La apropierea a doua vehicule care circula din sensuri opuse, conducatorii acestora sunt obligati ca de la o distanta de cel putin 200 m sa foloseasca luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei.
(3) Semnalizarea prin schimbarea luminilor de întâlnire cu cele de drum se foloseste pe timp de noapte la intersectiile care nu sunt dirijate prin semnale luminoase sau de catre politisti, precum si în conditii de vizibilitate redusa.
Art. 144. – Sunt obligati sa foloseasca ziua, permanent, luminile de întâlnire:
a) conducatorii motocicletelor si ciclomotoarelor;
b) conducatorii autovehiculelor care însotesc coloane militare sau cortegii, transporta grupuri organizate de persoane si cele care tracteaza alte vehicule sau care transporta marfuri si produse periculoase.
Art. 145. – (1) Conducatorii de vehicule sunt obligati sa semnalizeze schimbarea directiei de deplasare, depasirea, oprirea si punerea în miscare.
(2) Intentia conducatorilor de autovehicule de a schimba directia de mers, depasirea si oprirea se semnalizeaza prin punerea în functiune a luminii intermitente a semnalizatoarelor cu cel putin 50 m în localitati si 100 m în afara localitatilor, înainte de efectuarea manevrelor.
(3) Oprirea autovehiculelor pe partea carosabila se semnalizeaza cu lumina rosie din spate.
Art. 146. – Conducatorii vehiculelor cu doua roti, precum si ai celor cu tractiune animala ori ai celor trase sau împinse cu mâna semnalizeaza intentia lor de a schimba directia de deplasare sau de a depasi, cu bratul întins orizontal, cu cel putin 25 m înainte de efectuarea manevrelor. Oprirea acestor vehicule se semnalizeaza prin balansarea bratului drept în plan vertical.
Art. 147. – (1) Luminile de avarie se folosesc când vehiculul a ramas în pana ori a fost avariat si nu poate fi deplasat imediat în afara partii carosabile.
(2) Luminile de avarie se utilizeaza si în orice alte împrejurari în care vehiculul imobilizat pe drumul public sau care se deplaseaza foarte lent constituie el însusi un pericol pentru ceilalti participanti la trafic.
(3) Conducatorii de autovehicule trebuie sa puna în functiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi si în cazul în care aceasta manevra este impusa de blocarea circulatiei pe sensul de mers.
Art. 148. – Se interzice detinerea în autovehicule, montarea pe acestea sau folosirea în circulatia pe drumurile publice a semnalelor speciale de avertizare luminoasa si sonora, cu exceptia autovehiculelor prevazute la art. 32 alin. (1) lit. a) si b) din ordonanta de urgenta.