Reguli generale de circulatie

 

Art. 124. – Vehiculele se conduc pe partea dreapta a drumului public, în directia de mers, cu exceptia celor trase sau împinse cu mâna, care circula pe partea stânga.
Art. 125. – (1) Se interzic participantilor la trafic aruncarea, lasarea si abandonarea de obiecte, materiale sau substante, precum si crearea de obstacole pe drumul public.
(2) Persoana care nu a putut evita crearea unui obstacol pe drumul public este obligata sa îl înlature si, daca nu este posibil, sa îi semnalizeze prezenta si sa anunte imediat administratorul drumului public si cea mai apropiata unitate de politie ori primul politist întâlnit.
(3) Obligatia de anuntare a politiei revine si participantilor la trafic care au sesizat existenta pe drum a unui obstacol sau a oricarei alte situatii periculoase pentru fluenta si siguranta circulatiei.
Art. 126. – (1) Conducatorii si pasagerii autovehiculelor, care ocupa locuri prevazute prin constructie cu centuri de siguranta, sunt obligati sa le poarte în timpul circulatiei pe drumurile publice, atât în localitati, cât si în afara acestora.
(2) Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transporta numai în dispozitive de retinere omologate.
(3) Se excepteaza de la obligatia de a purta centura de siguranta, în interiorul localitatilor:
a) conducatorii autovehiculelor prevazute la art. 32 alin. (1) lit. a) si b) din ordonanta de urgenta;
b) conducatorii de autoturisme pe timpul executarii manevrei de mers înapoi;
c) femeile în stare vizibila de graviditate;
d) conducatorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi;
e) instructorii auto în timpul orelor de pregatire a cursantilor.
(4) In cazul în care în autovehicul exista atât locuri dotate cu centuri de siguranta, cât si locuri fara astfel de dispozitive, se ocupa de preferinta locurile dotate cu centurii de siguranta.
Art. 127. – (1) Conducatorii si pasagerii motocicletelor si ciclomotoarelor sunt obligati sa poarte în timpul circulatiei pe drumurile publice casti de protectie omologate.
(2) Se interzice transportul pe autovehiculele prevazute la alin. (1) a mai multe persoane decât locurile stabilite prin constructie si al obiectelor voluminoase.
(3) Copiii în vârsta de pâna la 7 ani, daca sunt tinuti în brate, precum si cei de pâna la 14 ani se transporta numai în atasul motocicletelor.
Art. 128. – Conducatorilor de autovehicule, ciclomotoare si tramvaie le este interzisa folosirea telefoanelor mobile atunci când acestia se afla în timpul mersului, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive de tip “mâini libere”.