Pozitii in timpul mersului

 

Art. 135. – (1) Pe drumurile publice pe care sunt aplicate marcaje, conducatorilor de vehicule le este interzisa trecerea peste linia continua, simpla sau dubla, si peste marcajul pentru spatii interzise.
(2) Marcajul discontinuu delimiteaza benzile, putându-se trece peste el numai atunci când conducatorii de vehicule schimba banda de circulatie, directia de deplasare ori când s-au angajat în depasire. Aceste manevre se vor executa numai dupa ce acestia au semnalizat si s-au asigurat ca nu pericliteaza siguranta celorlalti participanti la trafic care îi urmeaza sau îi preceda sau circula din sens opus.
(3) Obligatiile prevazute la alin. (2) revin conducatorilor de vehicule si atunci când pe drumul public nu sunt aplicate marcaje.
(4) In cazul în care sensul de circulatie este separat de o linie continua si una discontinua, conducatorii de vehicule sunt obligati sa respecte semnificatia liniei celei mai apropiate de vehicul în directia de deplasare.
Art. 136. – (1) Pe un drum public prevazut cu minimum trei benzi pe sens, când conducatorii a doua autovehicule circula în aceeasi directie, dar pe banzi diferite si intentioneaza sa se înscrie pe banda libera dintre ei, cel care circula pe banda din dreapta este obligat sa permita celui care vine din stânga sa ocupe acea banda.
(2) Pe drumul public cu mai multe benzi, conducatorii de autovehicule care circula pe o banda care se sfârseste, pentru a continua deplasarea pe banda din stânga trebuie sa permita trecerea vehiculelor care circula pe acea banda.
Art. 137. – (1) La intersectiile cu marcaje, conducatorii de vehicule trebuie sa se încadreze pe benzile corespunzatoare directiei de mers voite, cu cel putin 50 m înainte de intersectie si sunt obligati sa respecte semnificatia indicatoarelor si marcajelor pentru semnalizarea directiei de mers.
(2) La intersectiile fara marcaje, conducatorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel putin 50 m înainte de intersectie, urmatoarele pozitii:
a) rândul din dreapta, cei care vor sa schimbe directia de mers spre dreapta;
b) rândul din stânga, cei care vor sa schimbe directia de mers spre stânga;
c) oricare dintre rânduri, cei care vor sa mearga înainte.
(3) Daca în intersectie circula si tramvaie, iar spatiul dintre sina din dreapta si trotuar nu permite circulatia pe doua rânduri, toti conducatorii de vehicule, indiferent de directia de deplasare, vor circula pe un singur rând, lasând liber traseul tramvaiului.
(4) In cazul în care tramvaiul este oprit într-o statie fara refugiu pentru pietoni, vehiculele trebuie sa opreasca în ordinea sosirii, în spatele acestuia, si sa-si reia deplasarea numai dupa ce usile tramvaiului au fost închise.
Art. 138. – Schimbarea directiei de mers prin virare la dreapta sau la stânga este interzisa în locurile unde sunt instalate indicatoare cu aceasta semnificatie.
Art. 139. – Daca în apropierea unei intersectii este instalat un indicator sau aplicat un marcaj care obliga sa se circule într-o anumita directie, vehiculele trebuie sa fie conduse numai în directia sau directiile indicate.
Art. 140. – Se interzice circulatia participantilor la traffic pe sectoarele de drum public la începutul carora sunt instalate indicatoare cu aceasta semnificatie.