Insotirea animalelor

 

Art. 196. – Animalele de povara, de tractiune ori de calarie, precum si alte animale izolate sau în turma trebuie sa aiba un însotitor în vârsta de cel putin 14 ani împliniti, care sa nu aiba afectiuni de natura sa îi diminueze capacitatile psihomotorii.
Art. 197. – (1) Animalele de povara, de tractiune ori de calarie, precum si animalele în turma nu pot fi conduse pe autostrazi, pe drumurile nationale, în municipii si orase, precum si pe drumurile la începutul carora exista indicatoare care le interzic accesul, cu exceptia animalelor de calarie apartinând politiei si jandarmeriei.
(2) In cazurile prevazute la alin. (1), administratorul drumului public este obligat sa amenajeze drumuri laterale destinate circulatiei acestora, potrivit competentelor stabilite prin lege.
(3) Daca turmele sau grupurile mai mici de animale nu pot fi conduse decât pe trasee în care se includ si drumuri modernizate, acestea trebuie transportate în vehicule special amenajate.
(4) Animalele pot fi conduse si pe drumurile publice, altele decât cele prevazute la alin. (1) si (3), daca în sensul de mers nu exista o alta cale care poate fi folosita.
(5) Atunci când sunt conduse pe drumul public, animalele si însotitorii acestora trebuie sa circule pe acostamentul din partea stânga a drumului, în sensul de mers, iar când acesta nu exista, cât mai aproape de marginea din stânga a partii carosabile.
Art. 198. – Persoana prevazuta la art. 196 este obligata:
a) sa ia masurile necesare ca, pe timpul deplasarii pe drum, animalele sa nu împiedice circulatia celorlalti participanti la trafic;
b) sa fractioneze turma în grupuri compacte si de dimensiuni reduse, lasând între ele intervale suficient de mari pentru a permite depasirea lor de catre ceilalti participanti la trafic;
c) sa nu lase nesupravegheate animalele;
d) sa asigure traversarea drumurilor nationale numai prin locurile special amenajate;
e) sa poarte, pe timpul noptii sau în orice alte situatii când vizibilitatea este redusa, un dispozitiv cu lumina vizibila din ambele directii;
f) sa nu organizeze si sa nu participe la întreceri cu animale, pe drumurile publice.