Conditiile tehnice minime de iluminare, semnalizare luminoasa si avertizare sonora pe care trebuie sa le îndeplineasca bicicletele, ciclomotoarele, vehiculele cu tractiune animala si cele trase sau împinse cu mana

 

Art. 17. – In circulatia pe drumurile publice, bicicleta fara motor trebuie:
a) sa fie prevazuta cu dispozitiv de frânare eficace;
b) sa fie dotata cu mijloc de avertizare sonora; se interzic echiparea si folosirea unui mijloc de avertizare sonora specific autovehiculelor;
c) sa fie echipata în fata cu lumina de culoare alba sau galbena, iar în spate cu lumina de culoare rosie si cu cel putin un element reflectorizant, vizibil, de aceeasi culoare.

Art. 18.
– In circulatia pe drumurile publice, ciclomotorul trebuie:
a) sa fie prevazut cu instalatie de frânare eficace;
b) sa fie dotat cu mijloc de avertizare sonora;
c) sa fie echipat cu instalatie de evacuare a gazelor de ardere care sa respecte normele de poluare fonica si de protectie a mediului;
d) sa fie prevazut în fata cu lumini de culoare alba sau galbena, iar în spate cu lumina si un dispozitiv reflectorizant de culoare rosie.

Art. 19.
– (1) Vehiculul cu tractiune animala trebuie sa fie dotat în fata cu doi catadioptri de culoare alba, iar în spate cu doi catadioptri de culoare rosie, omologati, montati cât mai aproape de marginile exterioare ale vehiculului.
(2) Atunci când ploua torential, ninge abundent sau este ceata densa, ori în alte conditii meteorologice care reduc vizibilitatea, precum si pe timpul noptii vehiculul cu tractiune animala trebuie sa fie dotat în plus, în partea laterala stânga cu o lumina de culoare alba sau galbena.
(3) Mijloacele de semnalizare prevazute la alin. (1) si (2) trebuie mentinute curate si intacte, iar vizibilitatea lor sa nu fie obturata de elementele constructive ale vehiculului sau de încarcatura transportata.
(4) Conducatorul vehiculului cu tractiune animala trebuie sa aplice pe harnasamentul animalului tragator materiale reflectorizante pentru ca acesta sa fie observat cu usurinta de catre ceilalti participanti la trafic.

Art. 20.
– Vehiculul tras sau împins cu mâna trebuie sa fie prevazut, în fata si în spate, cu un dispozitiv reflectorizant omologat, de culoare alba, respectiv rosie.

Art. 21.
– (1) Controlul starii tehnice a vehiculelor se efectueaza de catre politie, împreuna cu specialisti din institutiile abilitate de legislatia în vigoare.
(2) Modul de organizare si efectuare a controlului se stabileste prin ordin comun al ministrului de interne si al ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei.