Circulatia pietonilor

 

Art. 205. – (1) Pietonii trebuie sa circule numai pe trotuare sau pe pistele special amenajate.
(2) In afara localitatilor, pietonul trebuie sa circule pe potecile laterale sau acostamentele drumurilor publice, iar în lipsa acestora, cât mai aproape de marginea din stânga partii carosabile, în sensul lui de mers.
(3) Traversarea drumului public de catre pieton se face perpendicular pe axul acestuia, numai prin locurile marcate ori/si semnalizate cu indicatoare, iar în localitati, în lipsa acestora, pe la coltul strazii, dupa ce s-a asigurat ca o poate face în siguranta pentru el si ceilalti participanti la trafic.
(4) Dispozitiile referitoare la pietoni se aplica si persoanelor care împing sau trag un vehicul pentru copii, bolnavi ori infirmi, celor care se deplaseaza pe lânga o bicicleta sau ciclomotor si persoanelor cu handicap locomotor care se deplaseaza într-un scaun rulant actionat de ei însisi ori care circula cu viteza redusa, precum si celor care folosesc patine sau alte dispozitive cu rotile.
Art. 206. – Se recomanda ca, pe timp de noapte, pietonul care circula pe partea carosabila a drumului sa poarte, aplicate pe îmbracaminte, accesorii reflectorizante sau sa poarte o sursa de lumina vizibila din ambele sensuri.
Art. 207. – Se interzice pietonilor:
a) sa circule pe autostrazi;
b) sa circule pe partea carosabila a drumului public daca exista amenajari rutiere destinate circulatiei acestora;
c) sa traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise ori prin locurile permise, în fuga si/sau fara sa se asigure;
d) sa prelungeasca timpul de traversare a drumului public, sa întârzie ori sa se opreasca fara motiv;
e) sa ocupe partea carosabila în scopul împiedicarii circulatiei;
f) sa se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul dintre cele prevazute la art. 32 alin. (1) din ordonanta de urgenta.
Art. 208. – (1) Persoanele care se deplaseaza pe drumul public în grupuri organizate si coloanele militare trebuie sa circule grupate câte doua sau, dupa caz, câte trei, pe partea stânga a partii carosabile, în sensul lor de mers.
(2) Persoanele care formeaza un cortegiu sunt obligate sa circule pe partea dreapta a drumului, ocupând cel mult o banda de circulatie, în sensul lor de mers.
Art. 209. – Conducatorii grupurilor organizate care se deplaseaza pe partea carosabila a drumului sunt obligati:
a) sa formeze coloana din cel mult doua persoane în rând, cu exceptia manifestatiilor sau a defilarilor;
b) sa asigure semnalizarea prezentei pe drum a grupului, ziua, în rândurile din fata si din spate cu stegulete rosii, iar noaptea sau ziua când vizibilitatea este redusa, cu o sursa de lumina alba sau galbena, purtata de o persoana aflata în partea din dreapta fata a grupului, si o sursa de lumina rosie, purtata de o persoana aflata în partea din dreapta spate, vizibila din spatele grupului, sau o sursa de lumina galbena vizibila din ambele directii, purtata de o persoana aflata în flancul din dreapta grupului;
c) sa fractioneze grupul, daca marimea acestuia împiedica depasirea lui de catre vehiculele care circula din fata ori traversarea în siguranta a unei cai ferate;
d) sa supravegheze permanent deplasarea coloanei, pentru a nu stânjeni circulatia vehiculelor;
e) sa nu admita mersul în cadenta la trecerea peste poduri.