Circulatia pe autostrazi

 

Art. 210. – (1) Se interzice pe autostrazi circulatia autovehiculelor cu gabarite sau mase depasite, cu exceptia celor autorizate, tractoarelor si masinilor autopropulsate, precum si a vehiculelor care, prin constructie sau din alte cauze, nu pot depasi viteza de 50 km/h.
(2) De asemenea, pe autostrazi sunt interzise învatarea conducerii unui vehicul, încercarile prototipurilor de autovehicule, manifestatiile, defilarile, caravanele publicitare, antrenamentele si competitiile sportive de orice fel, precum si cortegiile.
Art. 211. – (1) Conducatorii de autovehicule care intra pe autostrazi folosind banda de intrare (de accelerare) trebuie sa cedeze trecerea autovehiculelor care circula pe prima banda a autostrazilor si sa nu stânjeneasca în nici un fel circulatia acestora.
(2) Conducatorii care urmeaza sa paraseasca autostrada sunt obligati sa semnalizeze din timp si sa se angaeze pe banda de iesire (de decelerare).
Art. 212. – Circulatia autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de marfuri se desfasoara umai pe banda din partea dreapta a autostrazii.
Art. 213. – (1) Pe autostrazi se interzice:
a) circulatia pe banda de urgenta;
b) abandonarea autovehiculelor;
c) remorcarea autovehiculelor ramase în pana dincolo e cea mai apropiata iesire de pe autostrada ori intrarea pe autostrada cu un autovehicul remorcat;
d) efectuarea manevrei de întoarcere sau mers înapoi ori intrarea în zona mediana, inclusiv pe racordurile dintre cele doua parti carosabile;
e) stationarea ori parcarea autovehiculelor în alte locuri decât cele special amenajate si semnalizate prin indicatoare. In cazul imobilizarii fortuite, conducatorii sunt obligati sa scoata autovehiculele pe banda de urgenta, iar daca nu o pot face, sa le semnalizeze imediat prezenta.
(2) Deplasarea si imobilizarea voluntara pe banda de urgenta sunt permise autovehiculelor prevazute la art. 32 alin. (1) lit. a) si b) din ordonanta de urgenta numai în cazurile când circulatia pe celelalte benzi este blocata