Alte obligatii si interdictii pentru conducatorii de autovehicule si tramvaie

 

Art. 180. – Conducatorul de autovehicul sau tramvai este obligat:
1. Sa aiba asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare si, dupa caz, atestatul profesional, precum si celelalte documente prevazute de legislatia în vigoare.
2. Sa circule numai pe sectoarele de drum pe care îi este permis accesul si sa respecte normele referitoare la masele totale maxime autorizate admise de autoritatea competenta pentru autovehiculele conduse.
3. Sa verifice functionarea sistemului de lumini si semnalizare, a instalatiei de climatizare, sa mentina permanent curate parbrizul, luneta si geamurile laterale ale autovehiculului, precum si placutele cu numarul de înmatriculare sau înregistrare ale autovehiculului si remorcii.
4. Sa aiba în autovehicul trusa medicala de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante si stingator de incendiu omologate.
5. Sa transporte politistii, la cererea acestora, pentru luarea de masuri legale ce nu sufera amânare si nu pot fi aduse la îndeplinire altfel.
6. Sa opreasca imediat autovehiculul la semnalele regulamentare ale politistilor de frontiera, aflati în zona de competenta.
7. Sa acorde prioritate pietonilor angajati în traversarea drumurilor publice, pe trecerile marcate sau semnalizate cu indicator. Atunci când drumul este prevazut cu cel putin doua benzi de circulatie pe sens, conducatorul de autovehicul sau tramvaie trebuie sa acorde prioritate de trecere pietonilor angajati în traversare pe sensul lui de mers.
8. Sa sesizeze cea mai apropiata unitate de politie imediat ce ia cunostinta despre existenta, pe drumul public pe care a circulat, a obstacolelor sau surparilor de natura a pune în pericol siguranta circulatiei.
9. Sa înmâneze, la cerere, politistului documentele prevazute la pct. 1, precum si cele referitoare la bunurile transportate. Certificatele de înregistrare ale autovehiculelor apartinând Ministerului Apararii Nationale si documentele referitoare la natura si greutatea bunurilor transportate cu aceste autovehicule sunt exceptate de la controlul politistilor.
10. Sa se prezinte în termen la unitatea de politie care l-a invitat, pentru solutionarea oricarei probleme legate de calitatea de conducator de autovehicul sau de detinator de vehicul înmatriculat sau înregistrat.
11. Sa permita controlul starii tehnice a vehiculului, precum si al bunurilor transportate, în conditiile legii.
12. Sa conduca în asa fel încât sa nu stropeasca pe ceilalti participanti la trafic.
13. Sa opreasca motorul si sa semnalizeze autovehiculul imobilizat în pasaje subterane sau tuneluri.
14. Sa ia toate masurile pentru înlaturarea defectiunilor survenite pe parcursul deplasarii, atunci când autovehiculul nu mai îndeplineste conditiile tehnice, iar daca nu le poate remedia pe loc, sa se deplaseze la cea mai apropiata unitate de depanare, cu o viteza care sa îi asigure evitarea oricarui accident.
15. Sa ajute la scoaterea de pe partea carosabila sau la deplasarea lânga bordura sau acostament a autovehiculului ramas în pana sau avariat într-un accident.
16. Sa dea întâietate, la alimentarea cu combustibil, autovehiculelor prevazute la art. 32 alin. (1) lit. a) si b) din ordonanta de urgenta.
17. Sa se prezinte la verificarea medicala sau psihologica la solicitarea politiei ori periodic, potrivit legii.
18. Sa aplice pe parbrizul si pe luneta autovehiculului semnul distinctiv stabilit pentru conducatorii de autovehicule începatori, daca are o vechime în conducere sub 1 an.
Art. 181. – Se interzice conducatorului de autovehicul sau tramvai:
1. Sa conduca autovehiculul sau tramvaiul dupa ce a consumat bauturi alcoolice, produse sau substante stupefiante ori medicamente cu efecte similare acestora, precum si în cazul în care este bolnav, ranit sau într-o stare avansata de oboseala, de natura a pune în pericol siguranta circulatiei.
2. Sa transporte în autovehicul sau tramvai mai multe persoane decât numarul de locuri stabilite în certificatul de înmatriculare sau înregistrare.
3. Sa transporte persoane în stare de ebrietate pe motocicleta sau în cabina ori în caroseria autovehiculului destinat transportului de marfuri.
4. Sa transporte persoane în caroseria autobasculantei, pe autocisterna, pe platforma, deasupra încarcaturii, pe partile laterale ale caroseriei, sau persoane care stau în picioare în caroseria autocamionului, pe scari si în remorca, cu exceptia celei special amenajate pentru transportul persoanelor.
5. Sa transporte copii în vârsta de pâna la 12 ani pe scaunul din fata al autovehiculului, chiar daca sunt tinuti în brate de persoane majore.
6. Sa transporte în si pe autoturism obiecte a caror lungime sau latime depaseste, împreuna cu încarcatura, dimensiunile acestuia.
7. Sa deschida usile autovehiculului sau tramvaiului în timpul mersului, sa porneasca de pe loc cu usile deschise.
8. Sa aiba în timpul mersului preocupari de natura a-I distrage în mod periculos atentia ori sa foloseasca instalatii de sonorizare la un nivel de zgomot care ar afecta deplasarea în siguranta, a lui si a celorlalti participanti la trafic.
9. Sa intre pe drumurile modernizate cu autovehiculul care are pe roti sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabila ori din care cad sau se scurg produse, substante sau materiale ce pot pune în pericol siguranta circulatiei.
10. Sa aplice pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale afise, reclame publicitare sau înscrisuri de natura a conferi libera trecere, acces sau prioritate în circulatia pe drumurile publice, cu exceptia autovehiculelor apartinând medicilor avizati de Ministerul Sanatatii si Familiei si a celor destinate transportului copiilor si persoanelor cu handicap, care vor avea aplicate în coltul din stânga jos al parbrizului semnul distinctiv stabilit de acest minister.
11. Sa aiba aplicate folii sau accesorii pe parbrize, luneta ori pe geamurile laterale ce restrâng sau estompeaza vizibilitatea în timpul mersului, atât din interior, cât si din exterior, ori sa împiedice sau sa diminueze eficacitatea dispozitivelor de iluminare si semnalizare luminoasa ori citirea numarului de înmatriculare.
12. Sa lase liber în timpul mersului volanul, ghidonul sau maneta de comanda.
13. Sa foloseasca în mod abuziv mijloacele de avertizare sonora.
14. Sa circule cu autovehiculul cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara a avea montate pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, în perioadele si pe drumurile stabilite prin ordin al ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei.
15. Sa circule având montate pe autovehicul anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare ori care prezinta taieturi sau rupturi ale cordului sau sunt uzate peste limita admisa.
16. Sa foloseasca un autovehicul care emana noxe peste limita legala admisa ori al carui zgomot în mers sau stationare depaseste pragul fonic prevazut de lege.
17. Sa circule cu autovehiculul având placutele cu numerele de înmatriculare deteriorate ori neconforme cu standardul.
18. Sa savârseasca acte sau gesturi obscene, sa profereze injurii, sa adreseze expresii jignitoare sau vulgare, sa ameninte cu acte de violenta pe ceilalti participanti la trafic, de natura sa provoace indignarea ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora.
19. Sa circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei.