Obligatii in caz de accident

 

Art. 221. – Accidentul de circulatie este evenimentul care îndeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) s-a produs pe un drum deschis circulatiei publice ori si-a avut originea într-un asemenea loc;
b) a avut ca urmare decesul, ranirea uneia sau a mai multor persoane ori cel putin un vehicul a fost avariat sau au rezultat alte pagube materiale;
c) în eveniment a fost implicat cel putin un vehicul în miscare.
Art. 222. – (1) Conducatorul vehiculului implicat într-un accident de circulatie de pe urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii unei persoane sau în orice alt accident de circulatie care, prin urmari, constituie o fapta prevazuta de legea penala este obligat:
a) sa opreasca, sa anunte imediat politia, sa nu modifice sau sa stearga urmele accidentului si sa nu paraseasca locul faptei;
b) sa nu schimbe pozitia vehiculelor ori a obiectelor ramase la locul faptei si care provin din accident decât atât cât se impune pentru evitarea agravarii consecintelor accidentului;
c) sa transporte ranitii la cea mai apropiata unitate sanitara, în lipsa altor mijloace de transport, dupa care sa revina imediat la locul accidentului. Conducatorul care a transportat ranitii trebuie sa se legitimeze si sa comunice numarul de înmatriculare al vehiculului unitatii sanitare;
d) sa nu consume bauturi alcoolice, substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, dupa producerea evenimentului, pâna la testarea concentratiei alcoolului în aerul expirat si/sau recoltarea probelor biologice.
(2) Unitatea sanitara la care a fost transportata persoana ranita într-un accident de circulatie este obligata sa anunte de îndata politia despre accident.
(3) Conducatorilor de vehicule implicati în accidente de circulatie li se recolteaza în mod obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau consumului de substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare si acestia se trimit pentru examinare medicala la o unitate sanitara autorizata.
(4) Victimelor accidentelor de circulatie li se recolteaza în mod obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau consumului de substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.
(5) Daca în accident a fost angajat un autovehicul dintre cele prevazute la art. 81 alin. (2) lit. a) din ordonanta de urgenta, conducatorul acestuia este obligat sa anunte de îndata unitatea de politie pe raza careia s-a produs accidentul, urmând ca dupa terminarea misiunii sa se prezinte la sediul acesteia în vederea întocmirii actelor de constatare.
(6) Orice persoana care este implicata sau are cunostinta despre producerea unui accident de circulatie soldat cu moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, precum si atunci când în eveniment este implicat un vehicul care transporta marfuri sau produse periculoase, este obligata sa anunte de îndata politia apelând numarul unic pentru urgente 112 si sa transporte persoanele accidentate la cea mai apropiata unitate sanitara, numai daca prin aceasta nu se agraveaza starea de sanatate a victimelor.
Art. 223. – (1)Conducatorii implicati în accidente în urma carora au rezultat numai pagube materiale si care nu constituie fapte prevazute de legea penala sunt obligati:
a) sa scoata imediat vehiculele în afara partii carosabile ori, daca nu este posibil si nici nu pot sa îsi continue circulatia, sa le deplaseze cât mai aproape de bordura sau acostament, semnalizându-le prezenta;
b) sa anunte imediat unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs evenimentul;
c) sa se prezinte la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul, în termenul comunicat de aceasta, care nu poate depasi 48 de ore de la producerea accidentului, pentru întocmirea documentelor de constatare, care se elibereaza numai în baza declaratiilor scrise ale celor implicati;
d) sa solicite unitatii de politie competente eliberarea autorizatiei de reparatie.
(2) Obligatia prevazuta la alin. (1) lit. d) revine si detinatorilor de vehicule avariate în alte împrejurari decât în circulatia pe drumurile publice.